Hoe kan dat nou? Heel veel geleerd en toch een onvoldoende. Frustratie bij je puber en bij jou. Want je hebt gezien dat je kind toch echt aan zijn huiswerk zat. Waar gaat het dan toch fout?
Leren is één ding, maar effectief leren is iets anders. De volgende aspecten spelen hierbij een rol.
Wat is de leerstijl van je kind? Wat is een slimme aanpak?
Hoe zit het met de motivatie en de concentratie?
Hoe plan en organiseer je de taken? En wat als je dichtklapt tijdens de toets? Hoe ga je dan om met de stress en faalangst? Hoe evalueer je? Ik zal hier eens dieper op ingaan.
Leerstijl
Ieder mens leert anders. We zijn allemaal uniek en dat is onze manier van leren ook. Wel handig om dan te weten wat jouw leerstijl is. Ben je auditief sterker en leer je dus beter van alles wat je hoort of ben je juist meer visueel ingesteld? Dan helpen plaatjes en filmpjes je bij het leren. Anderen leren juist beter door te doen. Wat past er nou bij jouw puber?
Leerstrategieën
Een leerstrategie is een plan van handelen om een leerdoel te bereiken. De meeste leerlingen zijn zich niet zo bewust van de verschillende leerstrategieën. Ze leren op een bepaalde manier en blijven dat doen. Ook als dit niet effectief blijkt te zijn. Het vinden van de juiste aanpak is maatwerk, want wat bij jouw kind past, past weer niet bij een ander.
Motivatie
Ja….. pubers en motivatie om te leren. Dat kan behoorlijk wisselend zijn. Jammer, want motivatie is de motor van het leren, niet de intelligentie. Als je kind maar niet wilt en jij stopt er alle energie in om hem of haar te motiveren. Stop er maar mee, want het werkt niet. De motivatie moet van binnenuit komen. En daar zit vaak net het probleem, want ze hebben geen zin en de lessen zijn saai. Een coach kan samen met je puber op zoek naar wat het doel is van al het leren. Want waarom zou je gaan leren, als je geen idee hebt waarom je dat eigenlijk moet doen?! Helaas is het puberbrein nog niet volledig ontwikkeld, waardoor zij veel meer voor de korte-termijn doelen gaan (een nieuw level halen bij het nieuwste spel). Ze hebben daarom hulp nodig bij het vinden van lange-termijn doelen, zoals bijvoorbeeld dat mooie diploma.
Concentratie
Daar is hij, de grote afleider van deze tijd: de mobiele telefoon. Ze kunnen niet meer zonder. “Ik moet toch op Magister of Somtoday kijken wat het huiswerk is; Ik gebruik een app om te leren”; etc, etc. Allemaal waar, maar het is ook de waarheid dat het een grote afleider is. Want kijk eens naar jezelf, hoe snel kijk je als er weer eens een ‘ping’ klinkt uit je mobiel? Dus wat zou verstandig zijn…..? Juist. En zeg dat nou niet tegen je puber, hij of zij moet dit zelf gaan ervaren! Als jij het zegt is het toch niet waar.
Daarnaast kan de plek waar het kind leert en het tijdstip waarop hij dat doet, van invloed zijn op de concentratie. Ook hier geldt: dat is voor iedereen anders.
Plannen en organiseren
Leerlingen gebruiken tegenwoordig nauwelijks meer een agenda. Het huiswerk staat immers op Magister of Somtoday. Dat klopt, maar daarmee heb je nog geen planning gemaakt. “ Die zit in mijn hoofd!”, is een veel gehoord antwoord als ik vraag of ze een planning maken. Mijn antwoord: “Dat is makkelijk, dan ziet niemand of je je er wel aan houdt. Zelfs jij niet.” En als ze dan met een planning gaan werken, komen ze al snel tot de conclusie dat het hen helpt: “ Ik leer niet meer, maar wel effectiever.”, hoorde ik afgelopen week iemand zeggen.
Een puber overschat zichzelf nogal eens. “Als ik het een keer doorlees, weet ik het wel.” Niet dus!
Het brein heeft herhaling nodig. Ik zeg altijd: “ Herhaling is het toverwoord van het leren.” Hoe vaker je herhaalt, hoe meer verbindingen je maakt in je hersenen.
De ‘paadjes’ in de hersenen worden breder, het wordt makkelijker om iets op te halen uit het geheugen. Ik vergelijk het altijd met een paadje dat je in hoog gras loopt. Hoe vaker je eroverheen loopt, hoe makkelijker het gaat. Kortom: door plannen en organiseren van je leer- en maakwerk, kom je tot beter leren.
Faalangst
En dan heeft hij (of zij) zich goed voorbereid en dan klapt hij dicht als de toets voor zijn neus ligt. Dat overkomt sommige kinderen regelmatig. Ze raken in paniek en er is geen ruimte meer om na te denken. Met als resultaat een onvoldoende. Je kind moet leren de signalen van faalangst te herkennen. Wat gebeurt er met hem? Zwetende handen? Bonzend hart? Zo gauw je de signalen herkent, kun je ze aanpakken. Jezelf met helpende gedachten weer rustig krijgen. Dat lukt niet 1,2,3, maar is zeker aan te leren.
Evaluatie
Tenslotte is het van belang dat je kind leert evalueren. Wat ging goed en kan ik vaker gebruiken? Wat hielp me niet en waar kan ik dus beter mee stoppen? Tenslotte heeft je kind een routeplanner naar beter leren.
Training ‘Ik leer leren’ bij VANG!
Binnen VANG! werken twee gecertificeerde coaches. Suzanne van Loon en Ineke Krijntjes.
Er bestaat de mogelijkheid voor individuele trainingen, maar er worden ook regelmatig groepstrainingen gegeven. Voor meer informatie kunt u kijken op www.vanghalsteren.nlof contact opnemen via info@nullvanghalsteren.nl
Suzanne van Loon en Ineke Krijntjes
Mooi en duidelijk blog! Ook inzichten gekregen wat wel/niet te doen als ouder